Спят ли паяците? Това е въпрос, който държи будни учените.  Даниела

...
Спят ли паяците? Това е въпрос, който държи будни учените. 
Даниела
Коментари Харесай

Паяците вероятно спят като хората, показва изследване

Спят ли паяците? Това е въпрос, който държи будни учените. 

Даниела Рьослер и нейните сътрудници насочват камери към подскачащи бебета паяци през нощта в опит да схванат спят ли, съобщи Асошиейтед прес. Заснетите фрагменти демонстрират модели, които доста наподобяват на цикли на сън: краката на паяците помръдват, а елементи от очите им потрепват.

Изследователите разказват този модел като " положение, сходно на съня с бързо придвижване на очите. “ При хората това е дейна фаза на съня, когато елементи от мозъка са дейни и е тясно обвързвано със сънуването.

Други животни, в това число някои птици и бозайници, навлизат във етапа на арбитър с бързо придвижване на очите. Но при създания като скачащия паяк не са доста изследвани и по тази причина не е известно дали са навлизат в сходен етап от съня, споделя Рьослер, постепенен биолог от университета в Констанц, Германия.

Откритията на екипа й са оповестени в изданието " Протоколи на Американската академия на науките ".

Даниела Рьослер и сътрудниците й стартират да се занимават с въпроса за съня, откакто тя открива паяци, които през нощта висят на копринени влакна в лабораторните контейнери. Наскоро тя взела няколко скачащи паяка, с цел да ги изследва. Това е постоянно срещан тип с космато кафяво тяло и четири чифта огромни очи.

“Това беше най-необичайното нещо, което съм виждала в миналото “, споделя тя. 

Изследването демонстрира, че придвижванията на паяците през нощта наподобяват доста на  съня с бързо придвижване на очите при други типове - като кучета или котки, които потрепват, до момента в който спят, споделя Рьослер. И това се случва в постоянни цикли, сходни на моделите на сън при хората.

Много типове, сходни на паяците, в действителност нямат преносими очи, което затруднява сравняването на техните цикли на сън, изясни съавторът на проучването Пол Шамбъл, постепенен биолог от Харвардския университет.

Тези скачащи паяци обаче са хищници, които движат ретината си, с цел да трансформират гледката си, до момента в който ловуват, изяснява той. Освен това младите паяци имат транспарантен външен пласт, който дава явен прозорец в телата им, добавя Българска телеграфна агенция.

“Понякога като биолог просто си в действителност, в действителност късметлия “, сподели Шамбъл.

Изследователите към момента би трябвало да схванат дали паяците механически спят, до момента в който са в тези положение на отмора, изяснява Даниела Рьослер. Това включва тестване дали реагират по-бавно или не на тласъци, които всекидневно биха ги задействали.

Същества като скачащите паяци са доста надалеч от хората в еволюционното дърво. Изследователят на съня Джери Сийгъл, който не е взел участие в изследването, показва подозрение, че паяците в действителност могат да изпитат сън с бързо придвижване на очите.

“Може да има животни, които са дейни в тихи положения “, споделя той. „ Но сън с бързо придвижване на очите? Трудно е да си представим, че те могат да бъдат едно и също нещо. “

Според Барет Клайн, ентомолог от Университета на Уисконсин-Ла Крос, който също не е взел участие в изследването, е вълнуващо да се открият знаци, сходни на тази фаза на съня при този тип. Остават обаче доста въпроси за това какъв брой необятно публикуван е сънят с бързо придвижване на очите и каква може да е задачата му при типовете, сподели той.

Таза фаза на съня „ към момента е черна кутия “, добавя Клайн. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР